
Vodka-Pasta
4 portioner
Ingredienser
- 250 g Plommontomater
- 250 g Konserverade tomater av bra kvalitét (tex San Marazano)
- 3-4 klyftor vitlök
- 1 kruka basilika
- 1/2 kruka persilja
- 1-2 tsk chiliflakes
- 1/2 tärning hönsbuljong
- Rigatoni Pasta 250g
- 2 dl grädde
- 50g smör
- Olivolja
- Parmesan
- 1-1,5 dl Vodka
- 1 msk tomatpuré
- Ricotta till servering
Gör såhär:
- Koka upp vatten i 2 kastruller, en för vitlöken och en för hönsbuljong (ca 2,5 dl vatten)
- Skala och skiva vitlöken. Dela plommontomaterna på längden. Hacka persilja och basilika.
- Släng ner vitlökarna i kokande vatten och blanchera ca 1 min och sila av. Skölj med kallt vatten. Lägg ner hönsbuljongen i den andra kastrullen.
- Koka upp vatten till pasta med MYCKET SALT. (ca 0,5 dl till 1 L vatten). Börja koka pastan. (sila av när det är 2 min kvar men spara 0,5 dl vatten)
- Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Fräs chiliflakes och vitlök ca 1 min.
- Addera hälften av basilikan och hälften av persijan. Tillsätt vodkan DIREKT för att lyfta smakerna.
- Häll i tomaterna och salta med flingsalt, låt puttra i 30 sek. Addera hönsbuljongen.
- Tillsätt konserverade tomater och tomatpuré, blanda runt och låt puttra på medeltemp.
- När konsistensen är lite tjockare tillsätts grädde och puttrar vidare. Smaka av, blir det för beskt kan man addera en tsk socker.
- När såsen börjar bli klar, lägg i pastan och det sparade pastavattnet och koka de sista 2 minuterna eller tills pastan är klar.
- Servera med parmesan, ricotta, örter, flingsalt och en skvätt olivolja!