
Spicy Miso Ramen
4 portioner
Buljong
- 4 shiitake-svampar
- 1 "tumme" ingefära
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 Liter vatten
- 2 msk grönsaksfond (eller 4 tärningar)
- 2 msk japansk soja
- 2 msk risvinsvinäger
- 1 msk mirin
- 2 tsk sesamolja
- 2 ark norialger (som används till sushi)
- 1 dl ljus misopasta
- kokosolja att steka i
Stekt Tofu
- 300 g rökt tofu
- 1 msk japansk soja
- 2 msk rapsolja
Till servering
- 1 kruka färsk koriander
- 4 salladslökar
- 400 g udonnudlar
- 1/2 dl Lao Gan Ma (chiliolja)
- 150 g mixade böngroddar
- 3 msk furikakekrydda
Gör såhär
- Gör buljongen: Skala och hacka ingefära, lök och vitlök. Skiva svampen. Fräs tills de blir mjuka och får färg i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond, soja, risvinsvinäger, mirin, sesamolja samt alger och koka kraftigt under lock 45-60 min. Sila av grönsakerna men spara gärna svampen! Rör i misopastan och håll varm.
- Tofu: Skär tofun i bitar eller skivor, stek knaprig med sojan.
- Koka nudlar och mjuk-koka ägg
- Lägg 1-2 msk Lao gan ma (chiliolja) i botten på varje tallrik, lägg i nudlar o häll på buljongen. Toppa med Tofu, kokt ägg, groddar, koriander, salladslök och furikake. (eller valfri topping!)
Recept från @jävligtgott