
Kroppkakor
4 portioner
- 1 kg mjölig potatis
- vatten att koka potatisen i
- salt
- 1 stort ägg
- 2 1/2 - 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 150 g Eldorado Fejkon
- 1 gul eller röd lök
- 1 krm vitpeppar
- 1/2 tsk stött eller malen kryddpeppar
Kokning
- 2 l vatten
- 1 msk salt
Gör så här
Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
Pressa den genom purépress eller mosa den med potatisstöt eller elvisp. Låt potatisen kallna. Skala och finhacka löken.
Bryn fejkon i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund.Krydda med peppar och låt fyllningen kallna.
Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket.
Forma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen.
Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar.
Koka upp vatten och salt.Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.
Ta upp dem med hålslev och servera dem riktigt varma med lingonsylt och varmt smält smör. Gärna också lite sallad.