
Äppelkaka
Äppelkakan:
- 210 gram vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonatpulver
- 150 gram strösocker
- 1 stort rött äpple, skalat o skuret i bitar
- 2 stora ägg
- 1 tsk vaniljextrakt (eller samma mängd vaniljsocker)
- 1,2 dl rapsolja (eller annan vegetabilisk olja som är relativt smaklös)
- 1,2 dl grekisk yogurt
Kanel-topping
- 50 gram strösocker
- 1 tsk kanel
- 1 msk smält smör
Glaze
- 30 gram florsocker
- 1-2 msk mjölk
- Värm ugn på 180 C. Smöra en rund ugnsform, använd bakplåtspapper om det känns behövligt.
- I en stor skål: blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och socker. Tillsätt äppelbitarna och rör om.
- I en annan skål: Lägg i ägg, vanilj, olja och yogurt. Vispa lätt med handvisp eller slev.
- Kombinera de torra ingredienserna med de blöta och mixa med en slev. Häll över i formen.
- Kanel-topping: Kombinera kanel, socker och smör. Rör ihop till en klumpig massa. Strö över kaksmeten.
- Baka kakan ca 30-35 minuter, eller tills du kan peta i mitten av kakan med en grillpinne utan att det fastnar. Ta ut och låt svalna
- Blanda ihop glazen och ringla över kakan, servera!